La logística fa referència a diverses operacions, des de l'obtenció de primeres matèries fins a la fabricació d'un producte i la seva arribada al client final. Un objectiu fonamental hauria de ser fer la logística més eficaç, per aconseguir les metes marcades d'una manera eficient utilitzant els mínims recursos possibles.
Així doncs, en un món tan interconnectat i complex com el del 2022, la logística ha de donar resposta a com portar el producte al client de la manera més eficaç i eficient.
En els dos darrers anys, el comerç electrònic ha patit una explosió sense precedents. La pandèmia ha provocat que els consumidors es veiessin impossibilitats d'anar a la botiga física, fos per tancaments, per malaltia o per cautela. Les tendències de logística el 2022 venen a donar solució a aquests i altres problemes que afronten els consumidors actualment.
Partim de la base que el creixement a les vendes per internet va pujar un 40% a Espanya durant el 2020. Segons un informe d'eMarketer, ha estat el tercer mercat que més ràpid ha crescut durant la pandèmia. Com a resultat, les empreses han estat forçades a millorar els seus processos de logística i terminis de lliurament.
Els 5 factors que marcaran la logística aquest 2022
A continuació, us presentem les principals tendències i novetats que seran importants aquest any.
Tecnologia blockchain
Els clients esperen que els seus paquets i productes arribin de manera ràpida i que no es perdin pel camí. En un món on cada dia s'envien milions de paquets, això pot ser difícil aconseguir.
La tecnologia blockchain distribueix les dades de forma segura i sosté la seva traçabilitat, alhora que ajuda a guanyar velocitat. Així doncs, per augmentar la seguretat i l'agilitat en l'intercanvi de dades, es farà servir aquesta eina. En l'àmbit logístic, això permetrà augmentar l'eficàcia, la transparència i la seguretat de la comunicació entre tots els agents.
Automatització dels centres logístics
La hiperautomatització dels magatzems i centres logístics serà cada vegada més gran amb l'objectiu d'augmentar la velocitat dels processos i substituir tasques manuals i repetitives.
Per això, les empreses tendiran cada cop més a utilitzar màquines automàtiques i robots. D'aquesta manera, tasques com l'organització, els repartiments, les cerques al magatzem o els trasllats passaran a estar completament automatitzades.
La diferència entre la maquinària industrial tradicional i els robots és que aquests últims porten sistemes d'intel·ligència artificial associats. Això permet manejar variables més complexes i reaccionar d'una forma independent.
Logística de distribució sostenible
Aquest any s'espera un creixement de la "logística verda" o, en altres paraules, una gestió respectuosa amb el medi ambient. La conscienciació pel canvi climàtic és cada vegada més gran i ha passat a formar part de l'agenda política de molts governs. A més, ha guanyat una gran importància en la percepció del consumidor.
Per aquestes raons, la cadena logística de distribució haurà d'incorporar noves maneres de reduir la petjada de carboni de tots els seus processos. Hi ha un llarg camí per recórrer, per exemple, buscant envasos i embalatges reutilitzables o reciclables, reduint la utilització de recursos o fent ús de transports menys contaminants.
La instal·lació de magatzems automàtics també serà una opció a tenir en compte per a les empreses que busquin reduir-ne el consum d'energia. El gran objectiu és que la cadena logística tingui més rendiment utilitzant els menors recursos possibles.
Entregues ràpides i de darrera milla entre les tendències de logística
Una de les grans tendències de logística serà l'explosió del quick commerce. Els lliuraments ultraràpids es caracteritzen per ser enviaments gairebé instantanis de comandes de poca complexitat i volum.
Això exigirà l'obertura de magatzems urbans situats a prop de l'empresa i el consumidor. Aquesta modalitat, especialment present en sectors com l'alimentació, sorgeix pel canvi d'hàbits dels consumidors, que passen a valorar la rapidesa del servei abans que les possibles trameses gratuïtes o descomptes.
D'aquesta manera, la cadena logística s'haurà d'adaptar a l'exigència de la velocitat mitjançant aplicacions, magatzems urbans i un sistema de lliurament ràpid i fiable. Caldrà veure si en un futur s'incorporen drons, tal com ja s'està parlant, per millorar el temps de lliurament. Això ens porta directament a la darrera tendència que volem assenyalar per a aquest 2022.
Vehicles intel·ligents amb conducció autònoma
La introducció de vehicles intel·ligents serà clarament una novetat a la qual haurem de parar atenció. Per tal d'agilitzar i treure el màxim rendiment als processos de producció i distribució, les empreses aniran introduint vehicles de conducció autònoma, és a dir, automòbils que funcionen sense una persona que porti la conducció.
Tindrem a veure si els drons s'utilitzaran com a vehicles de transport per als lliuraments dins de la ciutat. I malgrat que encara estem a uns anys de veure cotxes i/o camions amb conducció autònoma per tot arreu, és rellevant indicar que algunes empreses ja disposen d'aquest tipus de vehicles. Per a l'any 2025, es preveu que la inversió en aquest tipus de vehicles es duplicarà i assolirà un pressupost de 27.200 milions d'euros.
Les tendències en logística s'adapten a les necessitats actuals del mercat
A tall de conclusió, la logística del 2022 s'anirà adaptant i donant respostes a un món summament interconnectat i complex. El consumidor d'ara és molt actiu i cada cop més exigent. Voleu terminis de lliurament ràpids i està més conscienciat socialment. Per això, les empreses tindran l'obligació de donar resposta a totes aquestes demandes mitjançant la digitalització i la introducció de noves tecnologies.