La vaga de transportistes ha estat un dels principals problemes logístics que estan afectant el nostre país en les darreres setmanes. Per això, en aquest article des de PalletCat volem donar-te totes les claus perquè entenguis quines són les causes d'aquesta parada i, a més, com està relacionada amb la pujada de preu de la gasolina arran del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Comencem!
Per què hi ha hagut vaga de transportistes?
La pregunta de «per què hi ha hagut vaga de transportistes?» és una de les més repetides actualment. Des del 14 de març passat, els transportistes es manifestaven a diferents parts d'Espanya denunciant una pujada de l'abastament dels dipòsits de càrrega dels vehicles.
Els consumidors estaven preocupats a causa de l'amenaça de desproveïment als supermercats. Així mateix, algunes indústries ja s'estaven quedant sense primeres matèries per continuar la seva cadena de producció. A més, l'atur de transport estava secundat per fins a 90.000 empreses del sector. Els sindicats havien calculat que hi havia fins a 100.000 llocs de treball en perill i uns 600 milions de pèrdues.
L'amenaça de vaga per Nadal
Durant el mes de desembre passat, ja va haver-hi una pena de vaga per part del sector dels transports. En aquest sentit, els sindicats van amenaçar amb una aturada permanent els dies 20, 21 i 22 de desembre. Això posava en risc el subministrament de Nadal als supermercats. Tot i això, a última hora es va arribar a un acord amb el Govern i es va poder desconvocar la vaga.
L'acord recollia la prohibició del conductor de participar en el procés de càrrega i descàrrega de la mercaderia. Així mateix, es va reduir un 50% els temps d'espera que havien de passar perquè el transportista pogués tenir dret a una indemnització. Es va mantenir la prohibició dels peatges també per a aquest sector.
Un conflicte bèl·lic que ha disparat el preu del carburant
A més d'aquest intent de vaga a finals del 2021, un altre dels antecedents que has de tenir en compte és el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, el qual va esclatar el mes de febrer passat. Has de considerar que el país rus és un dels principals productors de gas i petroli dels països membres de la Unió Europea.
La dependència dels països europeus ha fet que les sancions i l'intent d'aïllament no hagin inclòs ni el gas ni els carburants. En canvi, els Estats Units han estat molt més durs en les decisions amb el país presidit per Vladímir Putin, provocant una escalada dels preus dels carburants.
El preu del barril de Brent, un dels de referència a Europa, va pujar a principis de març fins a 115 dòlars. Aquest preu se situa molt a prop del límit, a partir del qual el PIB de les principals potències occidentals podria entrar en números vermells.
Els principals actors d'aquesta vaga de transport
La vaga al sector del transport, que va arrencar el 14 de març passat, va ser convocada per la Plataforma en Defensa del Sector de Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional. Tot i ser una associació minoritària, va demostrar estar molt organitzada, per la qual cosa l'aturada va ser molt secundada.
No té representació a la taula de diàleg entre els sindicats i el Govern, però els piquets van acabar sent molt efectius.
No guarda cap relació amb els convocants de la vaga per Nadal, que van ser els mateixos que es van asseure a dialogar amb els òrgans polítics; no obstant això, representaven el 85% de les petites i mitjanes empreses relacionades amb el sector logístic. En un comunicat a principis de març, van assegurar que el 90% del sector estava a la fallida total. El detonant final, òbviament, va ser la invasió d'Ucraïna, que va disparar el preu del petroli.
Els manifestants també demanaven que es dignifiqués la professió i que no es pogués contractar serveis de transport per sota del mínim pactat.
Com i quan va acabar la vaga?
El motiu principal de la vaga estava directament relacionat amb la pujada del preu dels carburants. Els transportistes denunciaven una pujada d'aproximadament 300 euros per omplir 1000 litres del dipòsit de càrrega del vehicle general.
A més, els transportistes sol·licitaven la prohibició de la llei que regula el pagament per sota dels costos d'explotació dels serveis de transport. S'utilitza l'observatori de costos que ha dissenyat el Ministeri de Transports, que és de compliment obligat sense la possibilitat que hi hagi un pacte en contra.
Per això, van decidir parar els serveis fins que el Govern aprovés mesures concretes per mitigar la pujada del preu de la gasolina.
Finalment, en els darrers dies de març el govern i els transportistes van arribar a un acord temporal amb mesures pel sector. En total i segons el desglossament oficial, l'acord es tracta d'un paquet de 1.050 milions d'euros, en què s'inclou aquest un descompte de 20 cèntims per litre de carburant. 600 milions aniran destinats a aquesta bonificació per litre, de la qual 15 cèntims aniran a compte de l'Estat i 5 més seran afegits per les petrolieres.
D'acord amb les estimacions del Govern, aquest canvi implica un estalvi de 700 euros per camió. Paral·lelament, s'atorguen 450 milions d'euros en ajudes directes al sector, tant per al transport de mercaderies com de viatgers: 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger (taxis, VTC i ambulàncies). Cada empresa del sector pot rebre un màxim de 400.000 euros.
Com a conclusió, la vaga de transportistes ha estat un dels temes d'actualitat més importants que ha afectat la resta dels sectors. A més, ha estat una de les conseqüències directes del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, el qual ha suposat una enorme pujada del preu dels carburants.